Παθολογοανατομικό Εργαστήριο

Εργαστήριο

Στο Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ λειτουργεί ένα σύγχρονο και άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, το οποίο στελεχώνεται από έμπειρους ιατρούς Παθολογανατόμους, καθώς και από εξειδικευμένους στο αντικείμενο της παθολογικής ανατομικής τεχνολόγους και γραμματείς. Το Εργαστήριο υποστηρίζεται επίσης από το Τμήμα Πληροφορικής του Νοσοκομείου.

Η σημασία των Παθολογοανατομικών Εξετάσεων

Με βάση τα πορίσματα των παθολογοανατομικών εξετάσεων, τίθεται για πρώτη φορά ή επιβεβαιώνεται η τελική διάγνωση των διαφόρων νοσημάτων, καθορίζεται ή τροποποιείται η θεραπευτική αγωγή και παρακολουθείται η πορεία και το αποτέλεσμα της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Το Εργαστήριο  έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας τη μακροσκοπική και μικροσκοπική επεξεργασία των δειγμάτων τόσο από τις Κλινικές-Τμήματα του Νοσοκομείου μας, όσο και από εξωτερικούς ασθενείς, με σκοπό τη παθολογοανατομική διάγνωση και διενεργεί:

 1. ιστολογικές εξετάσεις σε υλικά όλων των εγχειρητικών και ενδοσκοπικών παρασκευασμάτων,
 2. βιοψίες γαστρεντερικού συστήματος (οισοφάγου, στομάχου, δωδ/λου, λεπτού και παχέος εντέρου)
 1. βιοψίες ουροποιητικού συστήματος( προστάτη, ουροδόχου κύστεως)
 2. βιοψίες γεννητικού συστήματος (βιοψίες τραχήλου, υλικό διαγνωστικής απόξεσης κτλ)
 3. βιοψίες δερματικών βλαβών η όγκων του δέρματος.
 4. βιοψίες μαστού
 5. βιοψίες νεφρού για τη διάγνωση παθήσεων νεφρού (σπειραματονεφρίτιδες) .
 6. οστεομυελικές βιοψίες και βιοψίες λεμφαδένων για αιματολογικά νοσήματα.

Επίσης, διενεργούνται ταχείες βιοψίες (ταχείες ιστολογικές-διεγχειριτικές εξετάσεις) σε νωπό χειρουργικό υλικό, για την ταυτοποίηση ιστών (π.χ. παραθυρεοειδής), διάγνωση νεοπλασιών και είναι πρωταρχικής σημασίας διότι προσφέρει άμεση διαγνωστική κατεύθυνση. Η ταχεία βιοψία αποτελεί μια σημαντική διεργασία στην καθημερινή άσκηση της παθολογικής ανατομικής. 

Επιπλέον, οι βασικές διαδικασίες υποστηρίζονται και συμπληρώνονται - σε ολοένα αυξανόμενο βαθμό - από πολλές νέες εξειδικευμένες διαγνωστικές τεχνικές όπως Ιστοχημεία, ανοσοφθορισμός και ανοσοϊστοχημεία.

Το εργαστήριο είναι πλήρως μηχανογραφημένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα για όλες τις διαδικασίες (δύο ιστοκινέτες ανοιχτού και κλειστού τύπου, δύο πάγκοι εργασίας μακροσκοπικής εξέτασης των παρασκευασμάτων με πλήρες σύστημα εξαερισμού, αυτόματο μηχάνημα χρώσεων ρουτίνας και επικάλυψης των πλακιδίων, αυτόματο μηχάνημα ανοσοϊστοχημείας DAKO). Ακόμη, διαθέτει δύο ψυκτικούς μικροτόμους  καθώς και απαγωγούς σε όλους τους χώρους που διενεργούνται εργασίες, για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων.

Το Εργαστήριο διατηρεί Αρχείο για όλες τις παθολογοανατομικές εξετάσεις που έχει διενεργήσει από την έναρξη της λειτουργίας του (2000) έως σήμερα. Το Αρχείο περιλαμβάνει τα πορίσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τους κύβους παραφίνης και τα πλακίδια.

Στο εργαστήριο πραγματοποιείται πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης φοιτητών (πρακτική άσκηση) καθώς και εξάμηνο πρόγραμμα εξειδίκευσης τελειοφοίτων από τους έμπειρους τεχνολόγους που διαθέτει το Τμήμα.

 

Αναπλ. Συντονίστρια Διευθύντρια

Περβανά Σταυρούλα

 

Υπ. Τεχνολόγων
Παπαδημητρίου Βασιλική

 

Τηλέφωνα:
231332 3000 (εσωτ. 4457)

Γραμματεία: 231332 3450 (από 14:00 έως 15:00 εκτός αργιών)

 • Επικοινωνία

  1ος Όροφος
  Προέκταση
  (Χάρτης Νοσοκομείου)

  Δ/ντης - Συντονιστής
  Περβανά Σταυρούλα

  Υπ.Παρασκευαστών
  Παπαδημητρίου Βασιλική

  Τηλέφωνο
  2313 323450