Νεφρολογική Κλινική - Μ.Ε.Κ.

Κλινική

 

Δραστηριότητες

Το Νεφρολογικό Τμήμα αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία εξυπηρετεί 160-180 ασθενείς, που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ασθενείς με οξεία νεφρική ανεπάρκεια, καλύπτοντας τις εισαγωγές από τα ΤΕΠ και τις ανάγκες όλων των κλινικών του νοσοκομείου. Διαθέτει 35 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, τα οποία λειτουργούν σε τρεις βάρδιες. Οι σύγχρονες τεχνικές αιμοκάθαρσης και η τεχνολογία που χρησιμοποιούνται έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών. Για την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών, η Μονάδα είναι εξοπλισμένη με αναλυτή αερίων, αναλυτή βιοχημικών εξετάσεων, μικροσκόπιο, ωσμώμετρο και όλα τα απαραίτητα όργανα.

Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης, η οποία εξυπηρετεί 40-60 εξωτερικούς ασθενείς, που εφαρμόζουν τη θεραπεία τους κατ’ οίκον και παρακολουθούνται από το κέντρο μας σε μηνιαία βάση. Εφαρμόζουν τη συνεχή φορητή κατ’ οίκον περιτοναϊκή κάθαρση (ΣΦΠΚ) είτε την  αυτοματοποιημένη νυχτερινή περιτοναϊκή κάθαρση (APD). Η Μονάδα διαθέτει δύο ειδικά διαμορφωμένους μονόκλινους θαλάμους, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπαίδευση των ασθενών και των συνοδών τους.

Μονάδα Θεραπευτικής Πλασμαφαίρεσης, η οποία διαθέτει μηχανήματα για τη διενέργεια εξειδικευμένων μορφών θεραπείας (πλασμαφαίρεση, ανοσοπροσρόφηση και LDL-αφαίρεση). Συγκαταλέγεται στις αρτιότερες και καλύτερες ευρωπαϊκές μονάδες από άποψη τόσο μεθοδολογίας όσο και τεχνολογίας και κλινικής πράξης.
Νεφρολογική Κλινική, η οποία διαθέτει 13 αυτοτελείς κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με νεφρολογικά νοσήματα καθώς επίσης και ασθενών, που είναι υποψήφιοι ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Υποστηρίζεται πλήρως από το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, το τμήμα πυρηνικής ιατρικής και όλα τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Για τη συντομότερη διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών και τη διενέργεια κατευθυνόμενης νεφρικής βιοψίας, η Νεφρολογική Κλινική διαθέτει αυτόνομο μηχάνημα υπερηχογραφίας. 
Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, τα οποία λειτουργούν καθημερινά από 0900–1300 πέντε φορές την εβδομάδα. Συνολικά, λειτουργούν τέσσερα γενικά νεφρολογικά ιατρεία για σπειραματονεφρίτιδες, συστηματικά νοσήματα, μεταμόσχευση νεφρού, μεταβολικές παθήσεις, κληρονομικά νοσήματα των νεφρών και αρτηριακή υπέρταση, ένα ιατρείο για το τελικό στάδιο της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, τέσσερα ιατρεία περιτοναϊκής κάθαρσης και ένα ιατρείο διαβητικής νεφροπάθειας, σε συνεργασία με το διαβητολογικό τμήμα. Εκτός από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, λειτουργούν και απογευματινά ιατρεία, με αμοιβή, σε ιδιωτική βάση.

Ομάδα Ψυχονεφρολογίας, σε συνεργασία με τους ψυχιάτρους. Ιατροί και νοσηλευτές του τμήματος ασχολούνται με την ανίχνευση του ψυχολογικού προφίλ των ασθενών και την παροχή θεραπευτικής υποστήριξης, όπου αυτή απαιτείται.

Το νεφρολογικό τμήμα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ Υ7α/ΓΠ7524/18-01-2001 χορηγεί πλήρη ειδικότητα (τέσσερα έτη) νεφρολογίας. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων έχει χωρισθεί σε 8 εξάμηνα.

 

 • Επικοινωνία

  Ισόγειο
  6όροφο κτίριο
  (Χάρτης Νοσοκομείου)

  Καθηγητής - Συντονιστής
  Παπαδοπούλου Δωροθέα

  Προϊστάμενος Νοσηλευτής
  Ελευθερούδη Μαριάννα

  Tηλέφωνο
  2313 323270

  Επισκεπτήριο
  Δευτέρα-Παρασκευή 
  16:00-18:00
  Σαβ-Κυρ & Αργίες:
  11:00-13:00 & 16:00-18:00