Νευροχειρουργική Κλινική

Κλινική

 

Ιστορικό

Η ιστορία της Νευροχειρουργικής Κλινικής ξεκινάει χρονικά λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Οι πρώτοι ειδικοί νευροχειρουργοί προσελήφθησαν το 2000, σε ρόλο συμβούλου, για την υποστήριξη των Χειρουργικών Κλινικών και του Τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών. Οι δύο ιατροί ήταν η σημερινή Συντονίστρια Διευθύντρια της Κλινικής Δρ. Καλλιόπη Τσολέκα (ως Επιμελήτρια Α') και ο κ. Γεώργιος Δροσίτης (ως Επιμελητής Β').

Η επίσημη λειτουργία της Νευροχειρουργικής Κλινικής ξεκίνησε την 02.09.2002 και προσελήφθη ως Διευθυντής ο κ. Dr. med. Ηλίας Καμπέλης , τέως Διευθυντής της νευροχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας και τέως Υφηγητής του Πανεπιστημίου Βόννης. Εν συνεχεία και κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών συμπληρώθηκε το ιατρικό προσωπικό των ειδικών ιατρών. Ο Διευθυντής της κλινικής κ. Dr. med. Ηλίας Καμπέλης διετέλεσε από το 2002 μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου ενώ την περίοδο 2006-2009 εκτελούσε ταυτόχρονα και αμισθί τα καθήκοντα του συμβούλου του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης σε θέματα υγείας. Ο κ. Καμπέλης αποχώρησε από το νοσοκομείο και ιδιωτεύει από 01.11.2012.

Προϊστάμενος του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής είναι από την αρχή της λειτουργίας της ο κ. Δάλλας Αλέξανδρος, συμβάλλοντας τα μέγιστα με τους συνεργάτες του στην αρχή, το στήσιμο και την εύρυθμη πορεία της κλινικής. Την περίοδο Φεβρουάριο 2009 - Φεβρουάριο 2011 προϊσταμένη της Νευροχειρουργικής Κλινικής ήταν η κ. Βασιλική Γιώρτσιου

Σήμερα

Η κλινική στελεχώνεται από 6 ειδικούς νευροχειρουργούς που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα των επεμβάσεων της σύγχρονης Νευροχειρουργικής Ειδικότητας. Συντονίστρια Διευθύντρια είναι η Δρ. Καλλιόπη Τσολέκα ύστερα από απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου. Το ιατρικό προσωπικό περιλαμβάνει επίσης μία Διευθύντρια Νευροχειρουργικής και τέσσερις Επιμελητές Α'. 

Η Νευροχειρουργική Κλινική του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου» έχει πιστοποιηθεί για την χορήγηση χρόνου Ιατρικής Ειδικότητας Νευροχειρουργικής (αρ. Υ7α/ΓΠ/οικ/135706/14-12-05 απόφαση , δημοσιεύτηκε στο τεύχος 1872 ΦΕΚ/30-12-05). Προς το παρόν εκπαιδεύονται και απασχολούνται 3 ειδικευόμενοι Νευροχειρουργοί για ένα (1) χρόνο, ενώ ενέργειες γίνονται για την πιστοποίηση χορήγησης Πλήρους Νευροχειρουργικής Ειδικότητας.

Κλινικό έργο

Η Νευροχειρουργική Κλινική είναι ενταγμένη στο ΕΣΥ και λαμβάνει ισότιμα μέρος στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Εφημερεύει κάθε τέσσερις μέρες, στην Γενική Εφημερία του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου». 
Η κλινική διαθέτει 30 κλίνες κατανεμημένες σε 2 μονόκλινα, 2 δίκλινα και 6 τετράκλινα δωμάτια με χωριστούς χώρους υγιεινής έκαστο. 2 τετράκλινα δωμάτια διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή και υποδέχονται διαρκώς ασθενείς που χρήζουν αυξημένη φροντίδα (Monitor - παροχή οξυγόνου - συστήματα ορών - αναρροφήσεων). Με αυτόν τον τρόπο αποσυμφορείται η ΜΕΘ, αλλά και οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή.
Στην κλινική μας αντιμετωπίζονται ασθενείς απ' όλο το φάσμα των νευροχειρουργικών ασθενειών συντηρητικά και χειρουργικά συμπεριλαμβανομένων της πλήρους Τραυματιολογίας του ΚΝΣ και της Σπονδυλικής Στήλης, των όγκων του Κεντρικού Νευρικού συστήματος, των Αιμορραγικών Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης, των τραυματισμών των περιφερικών νεύρων, της χειρουργικής αντιμετώπισης της σπαστικότητας με αντλία (μεταξύ άλλων). Επιπλέον διαθέτουμε τη γνώση και έχουμε την υποδομή για την αντιμετώπιση κακώσεων του βραχιονίου πλέγματος χειρουργικά ως μια εκ των ελάχιστων πανελλαδικά κλινικών.
Η κλινική διαθέτει σύγχρονο Νευροχειρουργικό Μικροσκόπιο, C-arm, Ενδοσκόπιο αλλά διαθέτει επίσης και την δυνατότητα, την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για την διενέργεια επεμβάσεων υπό Νευροπαρακολούθηση (χαρτογράφηση και σε πραγματικό χρόνο), Στερεοτακτικών Βιοψιών (με πλαίσιο και με νευροπλοήγηση) και επεμβάσεων υπό Νευροπλοήγηση.
Η κλινική διενεργεί καθημερινά Πρωινό Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Γενικής Νευροχειρουργικής και τρεις φορές την εβδομάδα οι ιατροί της κλινικής διενεργούν Απογευματινά Εξωτερικά Ιατρεία. 

Εκπαιδευτικό έργο

Η Νευροχειρουργική Κλινική του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου» έχει πιστοποιηθεί για την χορήγηση χρόνου Ιατρικής Ειδικότητας Νευροχειρουργικής (αρ. Υ7α/ΓΠ/οικ/135706/14-12-05 απόφαση , δημοσιεύτηκε στο τεύχος 1872 ΦΕΚ/30-12-05).

Προς το παρόν εκπαιδεύονται και απασχολούνται 3 ειδικευόμενοι Νευροχειρουργοί για ένα (1) χρόνο, ενώ ενέργειες γίνονται για την πιστοποίηση χορήγησης Πλήρους Νευροχειρουργικής Ειδικότητας.

Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί λαμβάνουν μέρος σε όλο το φάσμα των επεμβάσεων της Κλινικής, είναι υπεύθυνοι για την εξέταση, το ιστορικό και την παρακολούθηση των ασθενών ανά θαλάμους, εφημερεύουν και καλύπτουν τόσο τα ΤΕΠ στις ημέρες γενικής εφημερίας όσο και τις ανάγκες τις κλινικής και του νοσοκομείου στις εσωτερικές εφημερίες, υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των Ειδικών Ιατρών.

Η Νευροχειρουργική Κλινική συντάσσει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθημάτων Νευροχειρουργικής για τους Ειδικευόμενους, τους Ειδικούς Νευροχειρουργούς, συμπεριλαμβάνοντας και θέματα ενδιαφέροντος σχετικών ειδικοτήτων.

 • Επικοινωνία

  6ος όροφος 
  6όροφο κτίριο
  (Χάρτης Νοσοκομείου)

  Αν. Δ/ντης - Συντονιστής
  Τσολέκα Καλλιόπη

  Προϊστάμενος Νοσηλευτής
  Ξενοπούλου Αλεξάνδρα

  Tηλέφωνο
  2313 323571

  Επισκεπτήριο
  Δευτέρα-Παρασκευή 
  16:00-18:00
  Σαβ-Κυρ & Αργίες:
  11:00-13:00 & 16:00-18:00