Νευρολογική Κλινική

Κλινική

Το Νευρολογικό Τμήμα ιδρύθηκε το 1999 με μεταφορά της Νευρολογικής Κλινικής από το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος. Ως διευθυντές διετέλεσαν οι κκ. Δρ Ε. Βακαλούδης, Δρ. Γ. Γεωργιάδης,  Δρ. Ι. Τσίπτσιος. Από το 2016 διευθύνεται από την κα. Δρ. Γ. Δερετζή.

 

Το Τμήμα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες νευρολογικές κλινικές του Ε.Σ.Υ. στην Ελλάδα. Στελεχώνεται από τέσσερες μόνιμους ειδικούς ιατρούς, δύο επικουρικούς ιατρούς, οκτώ ειδικευόμενους και τέσσερες επιστημονικούς συνεργάτες. Είναι πιστοποιημένο από τη Swiss Cert (BS EN15224:2016) για την παροχή διαγνωστικών, θεραπευτικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών σε νευρολογικούς ασθενείς καθώς και για την παροχή εκπαιδευτικού έργου σε επαγγελματίες υγείας με ειδικό αντικείμενο τη Νευρολογία και την εκπόνηση επιστημονικών μελετών. Συμμετέχει σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό πρόγραμμα Κεντρική Μακεδονία 2014-2010).  Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  SITS-Registry για την θρομβόλυση.

Το Τμήμα είναι αναγνωρισμένο για τη χορήγηση πλήρους ειδικότητας Νευρολογίας.  Αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης για την θρομβόλυση ειδικών ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού άλλων Νοσοκομείων της χώρας.  Έχει συνεργασία με ΑΠΘ και  ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχει στις Γενικές Εφημερίες Πόλης κάθε τέσσερες ημέρες.

Διαθέτει συνολικά 28 κλίνες ασθενών. Περιλαμβάνει ξεχωριστή Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, 6 κλίνες), πλήρως εξοπλισμένη με δυνατότητα συνεχούς καταγραφής ζωτικών σημείων των ασθενών και υποδομές τηλεμετρίας. H Μονάδα διαθέτει ηλεκτροεγκεφαλογράφο και διακρανιακό υπερηχογραφήμα (Transcranial Doppler). Δυο θάλαμοι με συνολικά 4  κλίνες και 3 ειδικές πολυθρόνες χρησιμοποιούνται για ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση για ημερήσια φροντίδα και κλειστή νοσηλεία.

Το Τμήμα λειτουργεί  Εργαστήριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας. Οι εξετάσεις που διενεργούνται είναι οι ακόλουθες: ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, προκλητά δυναμικά, ηλεκτρομυογράφημα, ηλεκτρονευρογραφία, επαναληπτικός νευρικός ερεθισμός, δοκιμασίες ελέγχου του αυτόνομου νευρικού συστήματος, ηλεκτρομυογράφημα μονήρους μυϊκής ίνας (Single Fiber HMG).

Στο Τμήμα λειτουργούν οκτώ εξειδικευμένα εξωτερικά Ιατρεία (Κεφαλαλγίας, Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ΑΕΕ, Επιληψίας, Νευροανοσολογίας, Νόσου Πάρκινσον και κινητικών διαταραχών, Άνοιας, Κλινικής Νευροφυσιολογίας) και ένα Ιατρείο Γενικής Νευρολογίας καθώς επίσης και απογευματινά ιατρεία, που εξυπηρετούν ετησίως περίπου 9.000 ασθενείς.

Το Τμήμα παρέχει στους ειδικευόμενους και ειδικούς ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Υπάρχουν συνεχώς διακρίσεις με υποτροφίες των ειδικευόμενων σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς όπως ΕΝΕΕ.

Το ερευνητικό έργο συνίσταται στη διεξαγωγή κλινικών μελετών και ερευνητικών πρωτοκόλλων, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε συνέδρια. Επίσης, το τμήμα διοργανώνει επιστημονικές και ενημερωτικές ημερίδες, συναντήσεις και συνέδρια. Οι δημοσιεύσεις στο pubmed είναι στις ιστοοσελίδες:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=deretzi+g

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=rudolf+jobst

 • Επικοινωνία

  3ος Όροφος
  4όροφο κτίριο
  (Χάρτης Νοσοκομείου)

  Καθηγητής - Συντονιστής
  Δερετζή Γεωργία

  Προϊστάμενος Νοσηλευτής
  Ντινούλης Κων/νος

  Tηλέφωνο
  2313 323943

  Email
  neuro.papageorgiouhospital@gmail.com

  Επισκεπτήριο
  Δευτέρα-Παρασκευή 
  16:00-18:00
  Σαβ-Κυρ & Αργίες:
  11:00-13:00 & 16:00-18:00