B' Χειρουργική Κλινική

Κλινική

 

Ιστορικό

Η  Β' Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου ξεκίνησε την λειτουργία της στα μέσα του Ιανουαρίου του 2000 και ήταν το πρώτο χειρουργικό τμήμα που λειτούργησε στο νοσοκομείο αυτό. Προέρχεται από την μετεγκατάσταση της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγιος Παύλος, παράρτημα Φράγκων, και είναι μία Κλινική Δημοσίου Δικαίου.
Αυτή ήταν που ανάλαβε πρώτη την δραστηριοποίηση των χειρουργικών υποδομών του νοσοκομείου, την οργάνωση των χειρουργείων και έδωσε την πρώτη ώθηση στον Χειρουργικού Τομέα.
Η επάνδρωσή της αρχικά προήλθε από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινήθηκε από άλλα δημόσια νοσοκομεία και σταδιακά εντάχθηκε στις διοικητικές δομές του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Όραμα όλων αυτών των προσώπων που μετακινήθηκαν αυτοβούλως ήταν η λειτουργία τους μέσα σε ένα σύγχρονο και κόσμιο περιβάλλον με όλες εκείνες τις υλικοτεχνικές υποδομές που διασφαλίζουν την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών υγείας.

 

Δραστηριότητες

Η Β' Χειρουργική κλινική απαρτίζεται από 34 νοσοκομειακές κλίνες υψηλών προδιαγραφών κατανεμημένες σε τετράκλινα, τρίκλινα , δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια με κεντρικό κλιματισμό και ιδιαίτερο λουτροκαμπινέ. Η κλινική κάνει επίσης χρήση κλινών στην Μονάδα βραχείας Νοσηλείας, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη Μονάδα Μετεγχειρητικής Ανάνηψης.
Στην διάθεση της Κλινικής εβδομαδιαίως βρίσκονται πέντε αίθουσες χειρουργείου στα άσηπτα χειρουργεία, δύο άσηπτες αίθουσες στα χειρουργεία του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών για περιστατικά μιας μέρας νοσηλείας και μια αίθουσα σηπτικών μικροεπεμβάσεων στα Τακτικά Εξωτερικά ιατρεία.
Τακτικά Εξωτερικά ιατρεία Γενικής Χειρουργικής έχει η Κλινική κάθε μέρα από την 8:30 πρωινή έως την 11η ώρα και στην συνέχεια, έως την 14η μεσημβρινή ώρα, υπάρχουν ειδικά ιατρεία κατανεμημένα σε αντίστοιχες ημέρες όπως χειρουργικής οισοφάγου, χειρουργικής παχέος εντέρου και πρωκτού, χειρουργικής παγκρέατος, χειρουργικής ενδοκρινών αδένων, αγγειοχειρουργικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
Η κλινική συμμετέχει επίσης στο σύστημα Γενικών Εφημεριών του Νοσοκομείου και αντίστοιχα κάνει χρήση των υποδομών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

 

Παραγωγή έργου και κατευθύνσεις

Η Β΄ Χειρουργική Κλινική ασχολείται με την διαγνωστική και αντιμετώπιση χειρουργικών παθήσεων της κοιλίας, του αγγειακού συστήματος και των ενδοκρινών αδένων. 
Οι επεμβάσεις οι οποίες γίνονται κάθε χρόνο είναι κάθε βαρύτητας και αφορούν τόσο τις καλοήθεις παθήσεις όσο και τις κακοήθεις παθήσεις των ως άνω τομέων. Στην αγγειοχειρουργική εκτελούνται τόσο επεμβατικές αποκαταστάσεις αγγειακών παθήσεων όσο και παρεμβατικές. Επιπλέον αυτών μεγάλος αριθμός επεμβάσεων όπως χολοκυστεκτομές ή επινεφριδεκτομές εκτελούνται λαπαροσκοπικά. Ένας άλλος τομέας όπου υπάρχει επίσης μεγάλη εμπειρία είναι η χειρουργική υποστήριξη των νεφροπαθών ασθενών που βρίσκονται σε μονάδα αιμοδιύλισης και χρειάζονται προσπελάσεις κάθε τύπου. 
Μέσα στην επταετή πορεία της η κλινική αυτή έχει κάνει περίπου 10.000 χειρουργικές επεμβάσεις όλων των ως άνω τομέων που αναφέρθηκαν και έχει νοσηλεύσει περίπου 13.000 ασθενείς. 
Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία εξετάστηκαν πάνω από 30.000 ασθενείς ενώ στο τμήμα επειγόντων περιστατικών αντιμετωπίσθηκαν πάνω από 15.000 χιλιάδες ασθενείς. Τέλος η μέση ετήσια πληρότητα ήταν περίπου 90% όλα αυτά τα έτη και ο μέσος όρος παραμονής των ασθενών στην κλινική δεν ξεπέρασε τις 6 ημέρες.

 

Εκπαιδευτικό έργο

Η Β' Χειρουργική Κλινική, ως μία από παλαιά συγκροτημένη κλινική του ΕΣΥ έχει το δικαίωμα να χορηγεί πλήρη ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής. Έτσι έχει πέντε θέσεις ειδικευομένων οι οποίοι εκπαιδεύονται σε όλο το φάσμα των απαιτήσεων της ειδικότητας και φιλοδοξία μας είναι με την περάτωση της εκ του νόμου άσκησής τους να είναι σε θέση να λειτουργήσουν αυτοδύναμα ως χειρουργοί.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η εκπαίδευσή τους υποστηρίζεται από τακτικά εβδομαδιαία μαθήματα τα οποία προετοιμάζουν οι ίδιοι όπως επίσης και από μητρώο πρακτικής άσκησης.
Επιπλέον αυτών λόγω ορισμένων ειδικών τομέων που ασκεί η κλινική έχουμε κατά διαστήματα επιστημονικούς συνεργάτες που θέλουν να αποκτήσουν εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς όπως χειρουργική ενδοκρινών αδένων, χειρουργική αιματικών προσπελάσεων σε νεφροπαθείς ασθενείς, λαπαροσκοπική χειρουργική και άλλα.
Η κλινική μας πληρεί τις προϋποθέσεις χορήγησης Ευρωπαϊκού Ευρωπαϊκού Τίτλου Ειδικότητας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων και αναφέρεται στην ιστοσελίδα της UEMS.
Για την χρονική περίοδο 2006-2007 η Κλινική μας ανάλαβε την ευθύνη της οργάνωσης των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

Ιατρικό Προσωπικό

110024

Δ/ντης Συντονιστής

Ευαγγέλου Ιωάννης

Ιατρικό Προσωπικό

ΛΑΜΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ - ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Νοσηλευτικό Προσωπικό

100062

Προϊσταμένη Νοσηλέυτρια

Παπανικολούδη Ανθία

Νοσηλευτικό Προσωπικό

ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΝΑΥΣΙΚΑ - ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΓΚΟΥΔΙΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ/ΤΡΙΑ
ΙΜΠΟΥΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ/ΤΡΙΑ
ΚΑΛΟΦΟΡΙΔΟΥ ΑΝΝΑ - ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗ ΣΤΕΛΛΑ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ/ΤΡΙΑ
ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ/ΤΡΙΑ
ΛΑΖΑΡΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ/ΤΡΙΑ
ΜΑΛΛΙΟΥ ΙΟΥΛΙΑ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ/ΤΡΙΑ
ΠΑΣΠΑΛΑ ΗΛΙΑΝΑ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ/ΤΡΙΑ
ΣΚΟΥΛΑΚΗ-ΜΑΝΙΑΤΗ ΗΛΙΟΣΤΑΛΑΚΤΗ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ/ΤΡΙΑ
ΤΖΑΜΤΖΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ/ΤΡΙΑ
ΤΣΙΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ/ΤΡΙΑ
ΧΑΜΠΕΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ/ΤΡΙΑ

 • Επικοινωνία

  5ος όροφος 
  6όροφο κτίριο
  (Χάρτης Νοσοκομείου)

  Δ/ντης - Συντονιστής
  Ευαγγέλου Ιωάννης

  Προϊστάμενος Νοσηλευτής
  Παπανικολούδη Ανθία

  Tηλέφωνο
  2313 323586

  Επισκεπτήριο
  Δευτέρα-Παρασκευή 
  16:00-18:00
  Σαβ-Κυρ & Αργίες:
  11:00-13:00 & 16:00-18:00