Ειδικές Μονάδες

Ειδικές Μονάδες

 

Μονάδα Αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ) (strokeunit)

Υπεύθυνος της Μονάδας ΑΕΕ είναι ο Διευθυντής Νευρολογίας Δρ Ρούντολφ Γιόμπστ

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί επείγουσα κατάσταση και έχει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης, προκειμένου να μειωθεί η έκταση της εγκεφαλικής βλάβης. Η αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων πρέπει να γίνει σε ειδικές μονάδες, στις Μονάδες Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου. Στις μονάδες αυτές παρέχονται συντονισμένες υπηρεσίες αυξημένης φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η Νευρολογική κλινική του Παπαγεωργίου διαθέτει μια πλήρως εξοπλισμένη  μονάδα αυξημένης φροντίδας αναγνωρισμένη από το Κ.Ε.Σ.Υ. όπου αντιμετωπίζονται τα οξέα ΑΕΕ. Αποτελεί πρωτοπόρο στην εφαρμογή της θρομβόλυσης για την αντιμετώπιση του οξέος ισχαιμικού ΑΕΕ στην Ελλάδα, και αποτελεί ένα από τα λιγοστά κέντρα σήμερα στη Ελλάδα που παρέχει αυτή την δυνατότητα. Για ασθενείς που φθάνουν στο νοσοκομείο σε χρόνο μικρότερο των 3 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων και πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, εφαρμόζεται θρομβολυτική αγωγή, μια σύγχρονη αντιμετώπιση των ΑΕΕ που στοχεύει στην άμεση αποκατάσταση της αρτηριακής απόφραξης.

Επιπλέον στη μονάδα αυτή εφαρμόζεται συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας και επίσης επιχειρείται η θεραπεία καταστάσεων που επηρεάζουν αρνητικά τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση των ΑΕΕ (π.χ. αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, λοιμώξεις αναπνευστικού ή ουροποιητικού συστήματος). Η θεραπεία των ασθενών με οξύ ΑΕΕ συμπεριλαμβάνει και την πρώιμη έναρξη της φυσιοθεραπείας.

Μονάδα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Υπεύθυνοι της Μονάδας Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι ο Διευθυντής Νευρολογίας Δρ Ευάγγελος Κούτλας, και η Διευθύντρια Νευρολογίας Δρ  Γεωργία Δερετζή.

Η Μονάδα Πολλαπλής Σκλήρυνσης παρέχει τη δυνατότητα διερεύνησης, διάγνωσης και αντιμετώπισης περιστατικών με πιθανά απομυελινωτικά νοσήματα και νοσηλείας ασθενών, κυρίως με υποτροπές της νόσου.

Στο πλαίσιο της Μονάδος Πολλαπλής Σκλήρυνσης λειτουργούν:

  • Δύο ανεξάρτητοι δίκλινοι θάλαμοι νοσηλείας στον χώρο της Νευρολογικής κλινικής
  • Ειδικά εξωτερικά ιατρεία κάθε Τρίτη και Πέμπτη στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων της Νευρολογικής Κλινικής
  • Ανεξάρτητη Γραμματεία στον χώρο των εξωτερικών ιατρείων της Νευρολογικής Κλινικής (τηλέφωνο 2313323256). Λειτουργεί κάθε μέρα 9-14.30 χωρίς ραντεβού.

 Στο αρχείο της Μονάδας Πολλαπλής Σκλήρυνσης της Νευρολογικής Κλινικής είναι καταγεγραμμένοι, μέχρι σήμερα, 1.580 ασθενείς.  

 Πραγματοποιούνται:

  1. Ετησίως, 350 περίπου, εισαγωγές στην Νευρολογική Κλινική
  2. Ετησίως, 540 περίπου, εισαγωγές  στη Βραχεία Νοσηλεία (νοσηλεία μιας ημέρας)
  3. Ετησίως, παρακολούθηση ασθενών σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων,  περίπου 1.500 ασθενών (35-40 ασθενείς κάθε Τρίτη και Πέμπτη). Τέλος, ασθενείς που χρειάζονται συνταγογράφηση και γνωματεύσεις εξυπηρετούνται καθημερινά χωρίς ραντεβού.

 Επιπλέον, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση  λειτουργεί:

Πρόγραμμα Θεραπευτικής Γυμναστικής, εξειδικευμένο για ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Τομέα Βιολογίας Ασκήσεως του ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ  (υπεύθυνη του προγράμματος Επικ. Καθηγήτρια κ. Ε. Φωτιάδου). Περιλαμβάνει ασκήσεις προθέρμανσης, ισορροπίας, ευλυγισίας, ενδυνάμωσης, καθώς και φυσικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα είναι μέρος του επιστημονικού προγράμματος εγκεκριμένου από Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου μας και πραγματοποιείται βάσει ερευνητικού πρωτοκόλλου. Λαμβάνει χώρα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα (5-7 μμ ) σε χώρο του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με ειδικά όργανα γυμναστικής, και με  άμεση πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο του Νοσοκομείου ο οποίος είναι κατάλληλος για φυσικές δραστηριότητες.

Κύριο Μενού

 
GENERAL HOSPITAL PAPAGEORGIOU- POSTAL CODE 56403 - THESSALONIKI - MUNICIPALITY PAULOU MELA - (AREA Ν. EFKARPIA)
T: 2313 323000