Λίγα λόγια

Τηλέφωνα επικοινωνίας

2313 323504

Λίγα λόγια

 

Τι είναι πυρηνική ιατρική;

Η πυρηνική ιατρική χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες ραδιενεργών υλικών (ραδιοϊχνηθετών ή ραδιοφαρμάκων) για να βοηθήσουν στην διάγνωση και να θεραπεύσουν ποικίλες ασθένειες. Η πυρηνική ιατρική καθορίζει την αιτία του ιατρικού προβλήματος βασιζόμενη στη λειτουργία του οργάνου ή του κάθε ιστού. Έτσι η πυρηνική ιατρική διαφέρει από τις ακτινολογικές μεθόδους, τους υπέρηχους, την αξονική και μαγνητική τομογραφία επειδή αυτές οι μέθοδοι καθορίζουν την παρουσία ασθένειας από την ανατομική ή μορφολογική εμφάνιση του οργάνου. Συνεπώς οι απεικονιστικές μέθοδοι της Πυρηνικής Ιατρικής προσφέρουν μία εσωτερική λειτουργική βιολογική «ακτινογράφηση» με αξιόπιστους ποσοτικούς δείκτες π.χ αιμάτωσης, μεταβολισμού, βιωσιμότητας, ύπαρξης ειδικών υποδοχέων και γενικά ειδικής λειτουργίας ιστών τόσο για την αρχική διάγνωση όσο και για την παρακολούθηση μίας πάθησης. Επειδή η ασθένεια είναι μια βιολογική διαδικασία και οι μέθοδοι της Πυρηνικής Ιατρικής είναι μια βιολογική εξέταση απεικόνισης η Πυρηνική Ιατρική μπορεί να ανιχνεύσει πιο πρώιμα τις λειτουργικές διαταραχές που προηγούνται των μορφολογικών αλλοιώσεων. Έτσι συχνά απεικονίζεται η πάθηση προτού γίνουν εμφανείς οι διαταραχές από τις άλλες μεθόδους δίνοντας σημαντικές πρόωρες πληροφορίες για τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και πολλές άλλες νευρολογικές διαταραχές όπως η νόσος του Alzheimer.
Εκατομμύρια εξετάσεων πυρηνικής ιατρικής εκτελούνται κάθε έτος σε όλο τον κόσμο. Οι εξετάσεις; πυρηνικής ιατρικής (γνωστές και ως σπινθηρογραφήματα) είναι ασφαλείς και ανώδυνες.

Σε μια εξέταση πυρηνικής ιατρικής, το ραδιενεργό υλικό εισάγεται στο σώμα με ενδοφλέβια έγχυση, κατάποση, ή με εισπνοή. Ακολουθεί η απεικόνιση είτε με κινηματογραφική απεικόνιση (δυναμική μελέτη μίας περιοχής ενδιαφέροντος) είτε με στατική απεικόνιση. Διαφορετικά ραδιοφάρμακα χρησιμοποιούνται για τα διαφορετικά μέρη του σώματος. Το είδος και το ποσό του ραδιοφαρμάκου επιλέγεται προσεκτικά για να παρέχει την μικρότερη έκθεση ακτινοβολίας στον ασθενή εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και μια αξιόπιστη εξέταση.
Μια ειδική απεικονιστική τομογραφική μηχανή απεικονίζει είτε α) τα γ-φωτόνια που εκπέμπει ο ασθενής και ονομάζεται γ-camera απλή ή τομογραφική (SPECT) είτε β) την εξαϋλωση των εκπεμπομένων ποζιτρονίων και ονομάζεται ποζιτρονιακή camera ( PET) χρησιμοποιείται για να πάρει τις εικόνες του σώματός μας. Η camera ανιχνεύει την ακτινοβολία που εκπέμπεται μέσα από το σώμα μας και αυτή την πληροφορία την καταγράφει σε μια οθόνη υπολογιστή ή σε ένα φίλμ ή σε ένα έγχρωμο χαρτί.
Οι εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής είναι μεταξύ των ασφαλέστερων διαγνωστικών εξετάσεων απεικόνισης. Το ποσό ακτινοβολίας που λαμβάνει ο ασθενής είναι συγκρίσιμο με αυτό που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια μιας ακτινολογικής εξέτασης. Οι διαδικασίες είναι ανώδυνες και δεν απαιτούν αναισθησία. Οι παρενέργειες από την έγχυση των ραδιοφαρμάκων είναι εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως ήπιες.

Πάντως, οι μελέτες της πυρηνικής ιατρικής (εκτός ειδικών εξαιρέσεων), δεν συστήνονται στις έγκυες γυναίκες επειδή τα αγέννητα μωρά έχουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία στην ακτινοβολία συγκριτικά με τα παιδιά ή τους ενήλικες. Εάν είστε έγκυοι ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν διαφορετικό τρόπο διαγνωστικής μελέτης ή να επικοινωνήσει με τον Πυρηνικό ιατρό.

Κύριο Μενού

 
GENERAL HOSPITAL PAPAGEORGIOU- POSTAL CODE 56403 - THESSALONIKI - MUNICIPALITY PAULOU MELA - (AREA Ν. EFKARPIA)
T: 2313 323000