Δραστηριότητες

Τηλέφωνα επικοινωνίας

2313 323504

Δραστηριότητες

 

Διαγνωστικές και θεραπευτικές δραστηριότητες του εργαστηρίου

Το Γ Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΑΠΘ θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Πυρηνικής Ιατρικής στον Ελλαδικό χώρο. Προσφέρει αφενός Κλινικοεργαστηριακό Διαγνωστικό και Θεραπευτικό έργο και αφ' ετέρου Εκπαιδευτικό Πανεπιστημιακό έργο στο γνωστικό αντικείμενο της Πυρηνικής Ιατρικής σε φοιτητές του Θ! Εξαμήνου της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και άνω όπως και σε Ειδικευόμενους ιατρούς. Επίσης το Εργαστήριο έχει δραστηριοποιηθεί με την συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκές, Πανελλαδικές ή Βορειοελλαδικές Επιστημονικές εκδηλώσεις (Συνέδρια, Σεμινάρια, Ημερίδες).
Στον Διαγνωστικό έργο υπάγεται α) Το in vivo απεικονιστικό έργο της Πυρηνικής Ιατρικής και β) Tο in vitro εργαστηριακό έργο με ραδιοανοσολογικές μετρήσεις (RIA, IRMA, κλπ)
Στο Διαγνωστικό απεικονιστικό έργο εκτελούνται όλες οι εξετάσεις Πυρηνικής Ιατρικής (Σπινθηρογραφήματα) που γίνονται παγκοσμίως αλλά με κάποιους σχετικούς περιορισμούς που εξαρτώνται: από τον υπάρχοντα εξοπλισμό, από την ύπαρξη ή όχι κοστολόγηση των εξετάσεων από τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία και από τα υπάρχοντα ραδιοφάρμακα που διακινούνται στην Ελλάδα.

Στο Εργαστήριο μας εκτελούνται επίσης ειδικές θεραπείες όπως :

  • Θεραπεία με Ι-131 (για διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδή αδένα, για καταστροφή παθολογικού θυρεοειδικού παρεγχύματος, για θυρεοτοξίκωση)
  • Θεραπεία ανακούφισης πόνου από οστικές μεταστάσεις καρκίνου (θεραπεία με Strontium-89, Rhenium-188, Samarium-153)
  • Θεραπεία με Υ-90-Zevalin δηλαδή θεραπεία με αντι-CD20 μονοκλωνική θεραπεία αντισωμάτων σε μη-Hodgkin λεμφώματα.
  • Θεραπεία με Ιn-111 Octreotide για νευροενδοκρινικούς όγκους (καρκινοειδές , γαστρινώματα, ινσουλινώματα)
  • Θεραπεία με Ι-131- MIBG για φαιιχρωμοκυττώματα ή παραγαγγλοιώματα
  • Θεραπεία με Φώσφορο-32 για ιδιοπαθή πολυκυτταραιμία


Εκπαιδευτικό έργο


Το ΔΕΠ του Εργαστηρίου διδάσκει το προπτυχιακό εαρινό Επιλεγόμενο μάθημα Πυρηνικής Ιατρικής σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Θ! Εξαμήνου και άνω, ενώ συμβάλλει και στην ενημέρωση των φοιτητών της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ σε θέματα Ραδιοφαρμακολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής.
Το έτος 2006 το ΔΕΠ του εργαστηρίου συμμετείχε στην εκπαίδευση 400 φοιτητών ενώ το έτος 2007 συμμετείχε στην εκπαίδευση 600 φοιτητών.
Επίσης συμμετέχει σε διάφορα θέματα που αφορούν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής.

Το ΔΕΠ του Εργαστηρίου συμμετείχε σε πολλές Επιστημονικές εκδηλώσεις είτε ως Πρόεδροι - Συντονιστές, είτε ως Εισηγητές διαφόρων θεμάτων Πυρηνικής Ιατρικής σε Στρογγυλές Τράπεζες Συνεδρίων ή Ημερίδων Ευρωπαϊκών ή Ελληνικών.


Ερευνητικό έργο


Λόγω της πρόσφατης δημιουργίας του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου και του νεοδιοριζόμενου ΔΕΠ δεν υπάρχουν προς το παρόν αποτελέσματα αξιόλογης ερευνητικής εργασίας με αμιγή πηγή το Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ». Έχουν όμως γίνει όλα τα βήματα και έχει αρχίσει η συγκέντρωση δεδομένων για μελλοντικές ερευνητικές εργασίες και ανακοινώσεις.

Κύριο Μενού

 
GENERAL HOSPITAL PAPAGEORGIOU- POSTAL CODE 56403 - THESSALONIKI - MUNICIPALITY PAULOU MELA - (AREA Ν. EFKARPIA)
T: 2313 323000