Γ` Πανεπιστημιακή Παθολογική κλινική

Γ' Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας

2313 323168

ΓΕΝΙΚΑ

 

Η Γ' Παθολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1986 για να φιλοξενήσει την Παθολογική Κλινική του Παραρτήματος Θράκης του Α.Π.Θ., όταν αυτή μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με διευθυντή τον Καθηγητή Σωτήριο Παναγιωτόπουλο.
Η Κλινική εγκαταστάθηκε στο Γ.Ν. «Παπανικολάου» αλλά ατυχείς συγκυρίες δεν επέτρεψαν τη λειτουργία της, τόσο σε νοσηλευτικό, όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο μέχρι το 1995, όταν με διευθυντή τον Καθηγητή Μιχαήλ Χολέβα άρχισε να αναπτύσσει εκπαιδευτικό έργο. Το 1999 εκλέχθηκε διευθυντής ο Καθηγητής Μιχαήλ Σιών, ο οποίος οργάνωσε και ανέπτυξε αρχικά πλήρη εκπαιδευτική δραστηριότητα με μοναδικό συνεργάτη τη Λέκτορα Μελίνα Αρμενάκα, ενώ από το Μάιο του 2003 εγκαταστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί πλήρως στο «Παπανικολάου». Ιστορική στιγμή για την εξέλιξη και την ανάπτυξή της, ήταν η μετεγκατάσταση της Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου το 2005, όπου και βρίσκεται μέχρι τώρα. Μετά τη συνταξιοδότηση του Καθηγητή κ. Σιών, το 2011, εκλέχθηκε και ανέλαβε διευθυντής ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Παλέτας.
Η Γ’ Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ, στα λίγα χρόνια της λειτουργίας της πέτυχε να λειτουργεί σαν ολοκληρωμένη εκπαιδευτική, νοσηλευτική και ερευνητική μονάδα και δεν υπολείπεται από τις παλαιότερες Πανεπιστημιακές Παθολογικές Κλινικές, χάρις στις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες τόσο των Διευθυντών της όσο και του επιστημονικού προσωπικού της, το οποίο προοδευτικά αυξάνονταν, φθάνοντας σήμερα σε ένα ανεκτό λειτουργικά επίπεδο.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 

Το προσωπικό της κλινικής αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

Στέλλα Δούμα, Αναπλ.Καθηγήτρια Παθολογίας, Διευθύντρια

Θεμιστοκλής Βασιλειάδης, Αναπλ.Καθηγητής Παθολογίας


Μανές Χρήστος, Διευθυντής


Βασίλειος Κώτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ


Χριστίνα Τρακατέλλη, Επίκουρος Καθηγήτρια Παθολογίας ΑΠΘ

Ευγενία Γκαλιαγκούση, Επίκουρος Καθηγήτρια Παθολογίας ΑΠΘ


Σπύρος Μυγιάκης, Λέκτορας ΑΠΘ


Αριστέα Μπέλλου, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ


ενώ εκκρεμεί για πλήρωση μία θέση Λέκτορα Παθολογίας, που έχει ήδη εκλεγεί


Νίκη Ίντζου, γραμματέας ΑΠΘ

 

ΤΜΗΜΑΤΑ

 

Εκτός της νοσηλείας των ασθενών στους Παθολογικούς θαλάμους και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των γενικών εφημεριών του Νοσοκομείου, η δραστηριότητα της Κλινικής περιλαμβάνει τη λειτουργία των παρακάτω τακτικών ιατρείων:

-Παθολογίας,

-Υπέρτασης και Συνεχούς Καταγραφής της Αρτηριακής Πίεσης,

-Μεταβολικού Συνδρόμου και Ενδοκρινολογίας

-Λοιμώξεων

-Λιπιδίων

-Γαστρεντερολογικού

-Ηπατολογικού

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

Παρά τον περιορισμένο χρόνο λειτουργίας της Κλινικής, ήδη έχουν περατωθεί τρεις διδακτορικές διατριβές και βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες έξι, με επιβλέποντες: τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Μιχαήλ Σιών, τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Παλέτα, τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Βασίλειο Κώτση και την Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Χριστίνα Τρακατέλλη. Η κλινική παρουσιάζει πλούσιο ερευνητικό έργο που αποτυπώνεται από τις πολλαπλές δημοσιεύσεις των μελών της τόσο σε Ελληνικά όσο και έγκριτα αυξημένης απήχησης, περιοδικά του Εξωτερικού. Επίσης, με τη συμμετοχή των μελών της με ελεύθερες ανακοινώσεις, εισηγήσεις και προεδρεία σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Η μονάδα λοιμώξεων της Κλινικής υπό τον Λέκτορα κ. Μυγιάκη διοργανώνει μηνιαία κοινή επιστημονική συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.
Η μονάδα Υπέρτασης και Συνεχούς Καταγραφής της Αρτηριακής Πίεσης υπό τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Κώτση, που είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης ως Κέντρο αναφοράς για την 24ωρη καταγραφή της υπέρτασης, διοργανώνει κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη Διεθνές Δορυφορικό Συμπόσιο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Υπέρτασης.
Από εφέτος αρχίζει συνεργασία της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ με το Πανεπιστήμιο Harvard με τη συνδιοργάνωση Forum στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου που απευθύνεται στους νέους γιατρούς του Νοσοκομείου με θέμα «Νέα δεδομένα στην Κλινική πράξη με τη χρήση των μεθόδων της Τεκμηριωμένης Ιατρικής»
Τέλος, μέλη της Κλινικής συμμετέχουν σε πολυκεντρικές μελέτες έκβασης καθώς και σε πολυκεντρικές μελέτες αποτελεσματικότητας και ασφάλειας νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ-ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

-Η Κλινική χορηγεί πλήρη ειδικότητα Παθολογίας, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει Ιατρούς Γενικής Ιατρικής στην Παθολογία.

-Ασκεί τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στα εκπαιδευτικά εξάμηνα ΣΤ', Θ', ΙΑ'/ΙΒ'.

-Ασκεί τους φοιτητές στο επιλεγόμενο μάθημα των Τροπικών νοσημάτων.

-Έχει ετήσιο πρόγραμμα μετεκπαιδευτικών μαθημάτων Παθολογίας κάθε εβδομάδα για τους ειδικευόμενους ιατρούς στην Παθολογία.

-Έχει από εφέτος ετήσιο πρόγραμμα κοινών επιστημονικών συναντήσεων κάθε μήνα με το Ακτινολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου.

 
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - TK 56403 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ - ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ (ΠΕΡΙΟΧΗ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑ)
T: 2313 323000